Het oog - Oogartsingent.be

Cataract

Cataract is een vertroebeling van onze natuurlijke ooglens

Net als bij een camera heeft het oog een lens. Men ziet scherp wanneer deze lens helder is en alzo het invallend licht kan focuseren op een gezond netvlies achteraan het oog.

Cataract is een vertroebeling van onze natuurlijke ooglens.

Dit maakt deel uit van het normale verouderingsproces : als we lang genoeg leven, krijgen we allemaal cataract.

Sommige vormen van cataract echter hebben een andere oorzaak : medicatie (bv. cortisone), sommige ziekten (bv. diabetes), verwondingen aan het oog, infecties, aangeboren afwijkingen, straling, toxische stoffen…

Cataract is de meest voorkomende oorzaak van wazig zien voor mensen boven de leeftijd van 50. Het kan niet voorkomen worden, er bestaat ook geen medicijn of dieet om cataract te genezen. Enkel een chirurgische ingreep kan het verminderde zicht herstellen : hierbij wordt onze (vertroebelde) natuurlijke lens heelkundig verwijderd en vervangen door een permanente kunstlens. De sterkte van de kunstlens wordt zo nauwkeurig mogelijk berekend om na de ingreep een functioneren zonder bril in een aantal omstandigheden mogelijk te maken.

Symptomen

Indien u cataract hebt zijn dit vaak voorkomende symptomen :

  • vertroebeld en mistig zicht, vaak eerst van ver, later ook van dichtbij
  • minder heldere, vale kleuren
  • wisselende mate van lichtschuwheid
  • uitstraling van lichten, schitteringen
  • snelle en herhaaldelijke wijziging van de bril- of contactlenssterkte
  • dubbelzien uit 1 oog

Wanneer opereren

Cataract is geen ziekte en moet dus niet noodzakelijk geopereerd worden. Beslissen om tot een ingreep over te gaan moet u doen indien de lensvertroebeling u begint te storen in uw dagelijkse bezigheden zoals autorijden, lezen, TV-kijken…

Doel van de ingreep

Het doel van de ingreep is uw zicht te verbeteren.

Indien het oog verder gezond is mag u na de ingreep een significante verbetering van uw gezichtsscherpte verwachten.

Voor de ingreep

u hoeft niet nuchter te zijn : u mag de dag van de ingreep een licht ontbijt genuttigd hebben

u neemt uw medicatie zoals elke dag : ook bloedverdunners dienen voor de ingreep niet gestopt te worden

Breng mee naar het ziekenhuis

de ingevulde preoperatieve vragenlijst : die krijgt u mee wanneer de afspraak voor de ingreep wordt vastgelegd

uw identiteitskaart

meld u aan bij het onthaal van het ziekenhuis op het uur dat u met Dr. Vereecken of Dr. Gobert hebt afgesproken

Verloop van de ingreep

Voorbereiding

u komt aan bij ons operatiekwartier : u wordt ontvangen door onze verpleegster aan het onthaal, zij zal het -door u vooraf ingevulde- preoperatieve vragenlijstje vragen en u voorbereiden op de ingreep. Er wordt eerst een klein pilletje onder het ooglid aangebracht, dit zal bepaalde stoffen vrijlaten die ervoor zullen zorgen dat uw pupil langzaam wijder wordt : zo is uw ooglens beter bereikbaar voor de ingreep. Eens de pupil mooi groot, wordt u geïnstalleerd op een operatiestoel. U krijgt een operatievestje om aan te trekken. Uw oog wordt ontsmet en er wordt reeds een druppeltje verdoving aangebracht. U krijgt ook een infuus in de arm : dit is een toedieningsweg voor medicatie : bent u bv. nerveus, kan op die manier eenvoudig en snel een kalmeringsmiddel toegediend worden, registreren we bv. een verhoogde bloeddruk, we kunnen snel en efficient iets toedienen om de bloeddruk te verlagen…

De voorbereiding is afgewerkt, u zult nu met u operatiestoel de operatiezaal ingereden worden.

De ingreep zelf

Cataractchirurgie is microchirurgie. Er wordt gebruik gemaakt van een operatiemicroscoop.

Het oog wordt verdoofd met druppels (een algemene verdoving kan zo gewenst ook, maar gebeurt nog zelden) : u zult absoluut geen pijn voelen, enkel merken dat er aan uw oog ‘gewerkt’ wordt

Het doel van de ingreep is uw vertroebelde ooglens te vervangen door een ‘heldere’ kunstlens. Dit gebeurt door middel van de phako-emulsificatietechniek : een klein buisje wordt in het oog ingebracht. Dit buisje geeft ultrasone trillingen en gaat zo uw troebele lens –ter plaatse in het oog zelf- tot kleine stukjes verbrijzelen. Deze stukjes worden dan weggezogen uit het oog via ditzelfde holle buisje. En eens alle lensdeeltjes uit het oog verwijderd, wordt de plooibare kunstlens geïnjecteerd.

De hele ingreep wordt uitgevoerd doorheen een kleine insnede in het oog, waardoor geen draadjes geplaatst dienen te worden en een snel herstel mogelijk wordt.

Cataract - Kijk Op staar
Cataract - Kijk Op staar
Cataract - Kijk Op staar

Duur van ingreep en hospitalisatie

De operatie duurt 15 à 20 minuten

Voor de totale duur van de hospitalisatie mag u 2 à 3 uur rekenen

De ingreep valt onder de categorie ‘daghospitalisatie’. De meeste hospitalisatieverzekeringen vergoeden het deel van de ingreep die niet door de ziekteverzekering gedekt wordt en dus normaal ten uwen laste valt

Nazorg

De genezing na een cataractoperatie duurt ongeveer 4 weken : gedurende deze periode is verzorging nodig om een vlotte genezing te garanderen

4x daags 1druppel Tobradex en 1 druppel Indocollyre (verpreid over de dag), en dit de eerste week, nadien mag dit per week afgebouwd worden :

- 3x daags de tweede week

- 2x daags de derde week

- 1x daags de vierde week

Deze oogdruppels krijgt u na de ingreep mee naar huis, samen met een druppelshema en de GSM-nummer van Dr. Vereecken of Dr. Gobert

slaap met de beschermende oogschelp de eerste week

te vermijden:

- in het geopereerde oog wrijven (gedurende 1 maand)

- contact met water (douchen,…) (gedurende 1 week)

- contactsporten en balsporten (gedurende 2 weken)

- zwemmen (gedurende 4 weken)

Verwachtingen de dag van de ingreep :

het zicht is wazig, zéker de eerste uren na de ingreep het oog is gevoelig voor licht en kan soms fors tranen men heeft een schurend gevoel : alsof er een korrel onder het ooglid zit dit is allemaal normaal. de ernst van deze klachten kan wel variëren van persoon tot persoon

De dagen na de ingreep :

het zicht betert progressief en de gevoeligheid van het oog neemt stilaan af. De dagdagelijkse bezigheden kunnen zonder probleem hernomen worden.

bij het wakker worden kan het wat moeite vragen om het oog te openen, het oog is wat dichtgekleefd en er kunnen zich korstjes gevormd hebben op de ooglidrand. Dit is perfect normaal. U kunt het oog opschonen met de meegeleverde Kamillosan-doekjes

het oog kan nog enige tijd gevoelig voor fel licht blijven : de eigen vertroebelde lens hield voor de ingreep ook licht tegen, de heldere kunstlens laat meer licht binnen. Ook het schurend gevoel (alsof er een zandkorrel in het oog zit) kan nog enige tijd aanhouden. Dit verschilt van persoon tot persoon en is normaal.

De bril die u had zal in de meerderheid van de gevallen niet meer aangepast zijn : het oog is door de ingreep immers veranderd, vaak zult u na de ingreep zelfs beter zien zonder bril dan met uw oude bril. De aanpassing van de bril doen we meestal 3-4 weken na de ingreep.

We zijn nu Open

  • MA: 8u30 - 12u30 en 14u00 - 18u00
  • DI: 8u30 - 16u00
  • WO: Gesloten
  • DO: 8u30 - 12u30 en 14u00 - 19u00
  • VR: 15u00 - 18u00
  • ZA: Gesloten
  • ZO: Gesloten

Stuur ons een mail

Contacteer ons