Over diabetische retinopathie
Bij patiƫnten met suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen zich oogproblemen voordoen. In het netvlies of retina bevinden zich veel kleine bloedvaten, die het netvlies van zuurstof en voedingsmiddelen voorzien. Ten gevolge van suikerziekte kunnen er beschadigingen optreden aan deze bloedvaten : men spreekt van diabetische retinopathie
De belangrijke maatregel tot het voorkomen van diabetische retinopathie is een adequate controle van uw bloedsuikerwaarden. Ook een goede controle van bloeddruk, cholesterol en gewicht is belangrijk.
De diabetische retinopathie kan zich voordoen in verschillende vormen, van gering tot ernstig.
Vormen diabetische retinopathie
De niet proliferatieve diabetische retinopathie
In dit stadium zijn de wanden van de kleine bloedvaten aangetast en van slechtere kwaliteit, waardoor ze uitzetten : micro-aneurysmata. Dit is vaak het eerste teken van diabetische retinopathie. Deze slechtere bloedvaten kunnen vervolgens lekkage vertonen van vocht, vetten en bloed.
Afhankelijk van de ernst van de lekkage, wordt dan van discrete, matige, ernstige en pre-proliferatieve diabetische retinopathie gesproken.
De proliferatieve diabetische retinopathie
Als reactie op het zuurstoftekort dat in het netvlies ontstaat (ten gevolge de bloedvatbeschadiging), worden nieuwe bloedvaatjes aangemaakt, neovascularisaties genoemd. Deze nieuwgevormde bloedvaatjes zijn van slechte kwaliteit en kunnen gemakkelijk bloeden. Ze kunnen gevormd worden op de oogzenuw, in het netvlies en op de iris.
De neovascularisaties in het netvlies en op de oogzenuw kunnen aanleiding geven tot bloedingen in het netvlies en ook in het glasvocht.
Langsheen deze neovascularisaties kan ook littekenweefsel groeien.
Diabetische maculopathie
De lekkage van vocht (vetten + bloed) doet zich voor in het centrum van het netvlies (gele vlek of macula). Hierdoor gaat de patiƫnt dus duidelijk minder zien.
Behandeling diabetische retinopathie
De behandeling van diabetische retinopathie gebeurt door laserfotocoagulatie van het netvliesweefsel. Naast de laserbehandeling spelen VEGF-remmers, ingespoten in het glasvocht, een steeds grotere rol, vooral bij diabetisch maculaoedeem.
Bij glasvochtbloeding en netvliesloslatingen (door tractie van littekenweefsel op dit netvlies) kan vitreoretinale chirurgie een oplossing bieden.